A de Can Franquesa

Estàndard

8417886810_2a9790e8db_b

La primera obra seleccionada per començar el bloc te una forta càrrega simbòlica i significativa, sobretot per la gent que ha viscut i viu a Santa Coloma de Gramenet, la qual rau al barri de Can Franquesa.

Consisteix en una A encerclada formant el símbol anarquista situada a un mur de contenció. El mural esta format per un gran cercle d’uns 6,5 metres de diàmetre, fet amb pintura blanca i un fons negre.

La importància de la pintura és la seva situació, ja que es localitza al barri de Can Franquesa, un barri obrer, sent aquest un dels elements més significatius de l’obra, però la seva ubicació també és visible des d’altres barris de Santa Coloma, des del barri barceloní de La Trinitat o des del riu Besòs. També es pot observar per la B-40.

Va ser pintada de la mà de Manolo Moreno acompanyat d’un grup d’amics, el 12 d’octubre de 1979, aquest home de professió guixaire, nascut a Granada, el qual actualment té al voltant d’uns 70 anys formava part del grup de les Joventuts Llibertaries de Santa Coloma de Gramenet. Van estar-hi treballant uns 4 dies amb la intenció que el dia 12 l’obra estigues enllestida com a reivindicació de la llibertat el dia de la hispanitat.

Aquesta gran A ha passat a formar part de la pròpia Santa Coloma, convertint-se un símbol per molts dels seus habitants, amb un gran significat, sent un rastre d’aquesta Barcelona obrera. Tant es així que des del dia que es va enllestir ningú s’ha plantejat esborrar-la. El missatge que es pretenia enviar mitjançant la pintura és clar i directe “LLIBERTAT” en majúscules, vàlid per qualsevol època i protesta. Ha passat a ser un símbol anàrquic a ser un llenguatge en la seva totalitat, comprensible per qualsevol persona de qualsevol ètnia o que parli qualsevol idioma. L’anarquisme s’ha d’entendre com una doctrina que propugna la desaparició de l’Estat i de tota mena de poder.

Per comprendre el valor significatiu d’aquesta obra s’ha d’observar el seu context, parlem de 1979 quan encara hi ha una gran repressió per part dels grups franquistes. Només feia quatre anys que Franco havia mort, la gent viva en situació de por i temor amb una gran privació pel que fa a la llibertat d’expressió, la pròpia ciutat patia una època de fortes manifestacions constants, aquesta A va suposar un pas cap a la reivindicació d’aquesta llibertat.

El fet que l’obra no estigui formada per cap més element (dates, inscripcions…) li dona aquesta transcendència que ens permet emmirallar-nos en ella en qualsevol conflicte tant a nivell personal com públic, permetent així atorgar-li un motiu subjectiu pel qual reivindicar aquesta llibertat.

Al 2012 va ser restaurada, aplicant noves capes de pintura per tornar a donar-li força amb els colors, l’obra també inclou les dates de l’any de la seva creació i la se la restauració  (1979- 2012) i unes grans mans trencant unes cadenes, les quals encara reafirmen més aquest significat llibertari.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s